top of page

אז כמה מיני נחשים יש בישראל?

  • תמונת הסופר/ת: tzachi2810
    tzachi2810
  • לפני יומיים
  • זמן קריאה 2 דקות

בישראל, למרות שטחה הקטן יחסית, קיים מגוון מרשים של מיני נחשים. הנוף המגוון של הארץ, הכולל אזורים מדבריים, חורשים ים תיכוניים, שטחי חקלאות וביצות, מספק בתי גידול מתאימים למגוון רחב של זוחלים אלה. בישראל קיימים כ-41 מיני נחשים שונים, מתוכם 9 מינים ארסיים ומסוכנים לאדם. הנחשים בישראל מחולקים ל-9 משפחות שונות, כאשר כל משפחה כוללת מספר סוגים ומינים.


צפע מצוי

הנחשים הארסיים בישראל:

  1. פתן שחור (Walterinnesia aegyptia): נחש ארסי ביותר, בעל גוף שחור ומבריק, המגיע לאורך של עד 1.3 מטר. נפוץ באזורים מדבריים וערבתיים בישראל. הארס שלו נוירוטוקסי וגורם לשיתוק שרירים ופגיעה במערכת הנשימה.

  2. צפע מצוי (Daboia palaestinae): הנחש הארסי הנפוץ והגדול ביותר בישראל. צבעו נע בין חום לאפור, עם דוגמת מעוינים כהה על הגב. נפוץ באזורים הים תיכוניים של ישראל, כולל אזורים מיושבים. הארס שלו משפיע על מערכת הדם ועלול לגרום לדימומים, נפיחות וכאבים עזים.

  3. צפע חרמון (Montivipera bornmuelleri): נחש קטן יחסית, אנדמי לאזור החרמון ורמת הגולן. צבעו אפור עם כתמים שחורים. מצוי בסכנת הכחדה. ארסו דומה לזה של הצפע המצוי, אך השפעתו פחות חמורה בשל כמות הארס הקטנה.

  4. אפעה (Echis coloratus): נחש מדברי קטן יחסית, בעל צבע חום בהיר עם כתמים כהים. נפוץ באזורים מדבריים וצחיחים בישראל. ארסו גורם להפרעות בקרישת הדם ולדימומים.

  5. עכן גדול (Cerastes gasperettii): נחש מדברי בינוני בגודלו, בעל שני "קרניים" קטנות מעל עיניו. נפוץ בערבה. ארסו גורם לכאבים מקומיים, נפיחות ועלול לפגוע במערכת הדם.

  6. עכן חרטומים (Cerastes cerastes): דומה לעכן הגדול, אך קטן יותר ובעל "חרטום" קטן מעל פיו. נפוץ בצפון מערב הנגב. ארסו דומה לזה של העכן הגדול.

  7. עכן קטן (Cerastes vipera): הנחש הקטן ביותר במשפחת העכנים בישראל. נפוץ בקרקעות חוליות בצפון מערב הנגב. ארסו חלש יחסית וגורם בעיקר לכאבים ונפיחות מקומיים.

  8. שפיפון (Pseudocerastes fieldi): נחש מדברי בינוני בגודלו, בעל קשקשים זיזיים מעל עיניו. נפוץ בחלקים מהנגב והערבה. ארסו פחות נחקר אך נחשב למסוכן.

  9. שרף עין גדי (Atractaspis engaddensis): נחש קטן ושחור, בעל ראש קטן ועיניים קטנות. נפוץ באזור בקעת ים המלח ומדבר יהודה. נחשב לנחש הארסי ביותר בישראל, וארסו משפיע על מערכת העצבים, כלי הדם והלב.


  • זעמן שחור (Dolichophis jugularis): נחש גדול ומהיר, צבעו משתנה מחום או אפור בצעירותו לשחור בבגרותו.

  • זעמן זיתני (Platyceps collaris): נחש דק וזריז, צבעו חום בהיר או ירקרק עם ראש אדמדם.

  • זעמן מטבעות (Hemorrhois nummifer): נחש אפור או חום עם כתמים כהים דמויי מטבעות על גבו.

  • זעמן דק (Platyceps saharicus): נחש מהיר ודק, צבעו צהוב בהיר, אפור או חום עם כתמים רוחביים.

  • כרכן חלק (Zamenis hohenackeri): נחש נדיר יחסית, בצבע אפור עם כתמים חומים, נפוץ באזורים סלעיים בחרמון.

  • חנק משריץ (Eryx jaculus): נחש עבה ומגושם, בעל זנב קצר, משריץ ולדות חיים.



חשוב לזכור כי כל הנחשים הם חלק חשוב מהמערכת האקולוגית, ואין לפגוע בהם. במקרה של מפגש עם נחש, מומלץ לשמור על מרחק בטוח ולא לנסות לתפוס אותו. יש להזמין לוכד נחשים מורשה. במקרה של הכשה, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי בהקדם.


 
 
 

Comments


bottom of page